Podkast, sa du? Hva er det?

Vet du hva en podkast er? Ikke? Da må du lese denne lille artikkelen.


Hva er en podkast?

En podkast/podcast/podden er betegnelsen på et radio- eller TV-program eller dedikert inspilling som blir delt som en fil over internett. Filene kan lastes ned eller spilles av direkte fra mobilen din eller en nettleser på nettbrett/PC.

Hver dag lages det en mengde programmer som dedikerte podkaster, over hele verden og variasjonen i temaene er nesten uendelig. En mengde radioprogrammer er også tilgjengelig som podkaster. For eksempel er de aller fleste programmene du kan høre på NRK også tilgjengelige som podkaster. På samme måte som man da kan høre på programmer direkte på radio, kan man nå høre på de samme programmer via podkast når du selv vil høre. Utrolig mange podkaster er gratis å høre på og/eller laste ned. De kan inneholde reklame, men veldig mange gjør ikke det.

Hvor finner jeg podkaster?

Å finne disse podkastene er veldig enkelt og som alltid finnes det flere apper. Det finnes dedikerte podkast apper og generiske medieapper. NRK Radio appen er en dedikert medieapp til NRK sine podkaster og lineære radiosendinger. Spotify eller iTunes er eksempler på generiske medieapper hvor du kan finne og spille av podkaster. Dedikerte podkastapper du kan bruke er Podkaster (forhåndinstallert på iPhone) eller Podkicker. Listen over apper er lang og et raskt Google søk på “podcast app” gir utallige treff.

Noen gode podkaster å foreslå?

Her må jeg selvfølgelig skamløst promotere podkaster som har med foto å gjøre.


  • Foto.no har sin egen podkast kalt Fotopodden – hvor de som jobber i Foto.no snakker om alt mulig rundt foto.
  • Randulf Valle ha en podkast serie kalt Podkasten Uteliv – hvor han snakker om alt fra fluefiske, til bruk av primus og mange episoder om naturfoto.
  • Villmarksliv har en podkast serie kalt Villmarksliv
  • Henrik Strømstad (leder av BioFoto Østlandet) leder en helt ny podkastserie som har fått navnet Naturfotopodden – hvor alt handler om naturfoto.

Litt mer om Naturfotopodden

I første omgang har Henrik spilt inn 10 episoder, men håper på ok lyttertall så hankan videreføre denne podkasten som forhåpentligvis kan være med på å skape litt mer interesse rundt naturfoto. Han vil ha besøk av aktuelle gjester i hver episode og formålet er å fremme norsk naturfoto og være en ambassadør for både Biofoto og NN/Norske Naturfotografer.

Han har fått med seg mange spennende gjester og første episode, som ble sluppet 19. april, handler i sin helhet om tiur og orreleik. Gjesten er Bjørn Aksel Bjerke. Senere på våren kommer vår redaktør av Naturfotografen Pål Brenne. Da blir blant annet BioFoto sitt medlemsblad et av temaene.

Lykke til og kos deg!

Written By
More from Espen Grimstad
0 replies on “Podkast, sa du? Hva er det?”