Konkurransene i Biofoto Østlandet

Konkurransetyper

Biofoto Østlandet arrangerer i hovedsak tre typer konkurranser gjennom et kalenderår; Kveldskonkurranser, Årets Fotografer og Årets Bilde. I denne artikkelen skal vi gå igjennom disse tre typene samt snakke litt generelt om konkurranseløsningen, hvordan den virker og hvilke muligheter den gir Biofoto Østlandet.

Kveldskonkurransene

I forbindelse med hvert møte avholder vi en runde av kveldskonkurransen. Hvert medlem kan sende inn et spesifikt antall bilder, som regel to. Det er som regel foredragsholderen som er jury.

Årets Fotograf

På slutten av kalenderåret kåres årets fotograf som er den fotografen med flest poeng gjennom årets runder.

Årets Bilde

Ved starten av kalenderåret samler vi vinnerbildene fra alle kveldskonkurransene fra året før i en superrunde og kårer årets bilde. Det er premier til topp tre bilder. Alle innloggede medlemmer kan stemme.

Generelt om konkurranseløsningen

Konkurranseløsningen er utviklet av en ekstern leverandør. Den har åpnet mange nye muligheter for oss og gjort hele opplegget rundt arrangering av konkurransene mye mer profesjonell og ikke minst enklere. Løsningen er i bruk av andre kamera og fotoklubber slik som Asker og Bærum Fotoklubb, Oslo Kameraklubb og av Biofoto Norge. Det faktum at det er flere brukere av løsningen gjør at vi drar nytte av utvikling gjort for andre samt at det holder kostnadene nede. Løsningen har gjort innleveringen enklere å administrere, den har automatisert juryeringsprosessen, gjort klubbvisningen mer profesjonell og ikke minst gjort resultater og bildene mer tilgjengelig for alle etter konkurransene. Alt i alt en veldig god investering for Biofoto Østlandet og dens medlemmer.

Juryering og poengfordeling

Det er mange metoder å rangere bilder på. Heldigvis støtter løsningen vår flere alternativer. Vi kan gi én person hele ansvaret, vi kan la en forhåndsdefinert gruppe av personer (medlemmer eller eksterne) bestemme eller vi kan la innloggede medlemmer stemme. All juryering, uansett hvilken juryløsning vi bruker skjer anonymt. Det vil si at juryen ikke vet hvem som har tatt bildet samt at bildetittelen og EXIF info ikke er synlig for juryen. Dette er gjort å for å bevare integriteten til juryeringen.

Den mest brukte metoden for juryering i Biofoto Østlandet er at hovedforedragsholderen er jury. Om juryen består en en enkelt person får denne personen en mail med en link automatisk tilsendt av systemet når innleveringsfristen har gått ut. Linken gir tilgang til de innsendte bildene og mulighet til å rangerer bildene fra topp til bunn. Enkelt og greit.

Om vi lar en definert gruppe personer være jury får hver enkelt medlem av gruppen en mail med en link automatisk tilsendt av systemet når innleveringsfristen har gått ut. Linken gir tilgang til de innsendte bildene og mulighet til å gi hvert bilde poeng fra 1-10 der 10 er best. Når gruppen er ferdige med å gi poeng regner systemet automatisk ut gjennomsnittlig poengsum og bildene rangeres fra topp til bunn.

Konkurranseløsningen støtter også at innloggede medlemmer kan være jury. Når systemet åpner opp for avstemming sender vi ut en mail og lager et innlegg på FB og web om at alle innloggede medlemmer nå har tilgang til en side med en oversikt over alle bildene og kan gi hvert bilde poeng fra 1-10, hvor 10 er best. Når fristen for avstemming har gått ut beregnes gjennomsnittet av alle fullførte avstemminger og bildene rangeres fra topp til bunn basert på dette gjennomsnittet.

I kveldskonkurransen sier Biofoto Østlandet sine interne regler at 30 % av de innsendte bildene, 1-3 plass inkludert, kan bli antatt. Er det for eksempel 30 innsendte bilder vil 1., 2. og 3. plass få hhv 8, 6 og 4 poeng, mens de resterende 7 (antatte) får 2 poeng hver.


Written By
More from Espen Grimstad
Stem på Årets bilde 2023
Kjære medlem Nå er siste kveldskonkurranse runde over og det er nå...
Read More
0 replies on “Konkurransene i Biofoto Østlandet”