Kjøsterudjuvet

Tania Bækkevold har besøkt Kjøsterudjuvet

Juvet jeg har hørt om i noen år, men ikke besøkt før nå i år. Det har til gjengjeld blitt et av mine favoritt steder for nærmiljø-foto. Juvet er ca 1300 meter langt med vegger så høye som 50-60 meter på det høyeste. Vannstigningen varierer med årstiden og det er anbefalt å gå opp juvet i perioden juni – september – litt avhengig av vannforholdene. Det kan være umulig å gå opp under høye vannforhold samt at det er risiko for steinsprang og ras.  Bredden på juvet er mellom 5 – 15 meter.

Det sies at juvet er 10 000 år gammelt, noe som gjør turen opp litt ekstra spennende. Det er antagelig smeltevann fra isbre som har trengt seg gjennom de løse steinmassene. Det lukter gammelskog og elv på en gang. Småfugler kan ses og høres, ravner flyr gjennom av og til. Her kan en ta bilder av dramatisk landskap, artige steinmasser (struktur og farger), gamle trær og ikke minst vannfall.

Ta på godt fottøy, diverse objektiver anbefales samt mat og evt badetøy for en hvil på toppen ved Gamledammen.

En kan også velge å gå opp langs juvet på oversiden (eller ned igjen) ved å følge en oppgått sti. Flere steder kan en gå ut på kanten og titte ned i det dype juvet. God tur!

Tania Bækkevold

Tags from the story
,
Written By
More from Espen Grimstad
0 replies on “Kjøsterudjuvet”